Verborgen camera’s

VERBORGEN CAMERA’S OP DE WERKVLOER; WAT MAG ER WEL EN WAT NIET?

Veel bedrijven maken gebruik van camera’s, meestal ter voorkoming van diefstal of ter bescherming van medewerkers en bezoekers. In uitzonderlijke gevallen wordt een verborgen camera gebruikt. Dat kan heel effectief zijn. Maar het is wel zaak om zorgvuldig te werk te gaan en de wet- en regelgeving strikt toe te passen. De Nederlandse wet stelt immers dat iedereen recht heeft op privacy, ook op de werkvloer!

AVG

Camera’s vormen een inbreuk op de privacy en aan de inzet van camera’s zijn verschillende voorwaarden verbonden. De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op de naleving van de AVG en beschikt over diverse sanctiemogelijkheden, waaronder het opleggen van (hoge) boetes. Bewijsstukken, waaronder camerabeelden, worden niet meer automatisch als bewijs toegestaan. Privacy krijgt een steeds grotere rol in het arbeidsrecht. Daarom dient een werkgever hier goed op voorbereid te zijn.

VOORWAARDEN

Indien een werkgever het vermoeden heeft dat een werknemer zich schuldig maakt aan diefstal of vernieling, kan het inzetten van een verborgen camera heel effectief zijn. Aan een dergelijk heimelijk (verborgen) cameratoezicht zijn wel strenge eisen verbonden. Er moet sprake zijn van een gerechtvaardigd belang, dat wil zeggen een serieus vermoeden van een strafbaar feit of ander onrechtmatig handelen. Het cameratoezicht mag in tijd/duur zo beperkt mogelijk toegepast worden en er mogen niet meer personen in beeld komen dan strikt noodzakelijk. Er mag geen camera in een toilet of kleedruimte worden opgehangen en camera’s mogen geen geluid opnemen. De werknemers moeten vooraf geïnformeerd worden dat er mogelijk een verborgen camera kan worden ingezet. De verdachte werknemer moet bovendien achteraf worden geïnformeerd dat hij/zij stiekem gefilmd is, ook als het onderzoek niets heeft opgeleverd. In het geval een werkgever zelfstandig een verborgen camera inzet, dan dient hij voorafgaand een DPIA (Data Protection Impact Assessment) op te stellen, zoals beschreven in de AVG en deze voor te leggen aan de Autoriteit Persoonsgegevens.
DPIA logo
Camerabewaking: overzicht op iPad

OP HETERDAAD

Een voorbeeld van een gerechtvaardigd belang uit onze eigen praktijk is een situatie bij een logistiek centrum, waar regelmatig goederen werden ontvreemd. In dit geval ging het om kostbare kleding die door werknemers onder de eigen kleding werd aangetrokken en zo ongemerkt naar buiten werd genomen. Na analyse van de omstandigheden oordeelde ons Recherchebureau dat het toepassen van een verborgen camera een gerechtvaardigd middel was. Met succes, na beeldanalyse van onze onderzoekers konden meerdere daders op heterdaad worden betrapt met waterdicht bewijs.

ONZE EXPERTS HELPEN U GRAAG

Heeft u te maken met diefstal, fraude of ongewenst gedrag op de werkvloer en overweegt u verborgen camera’s in te zetten, neem dan contact met ons op. Onze experts van het Recherchebureau helpen u de situatie te beoordelen en kunnen u hoogwaardige verborgen camerasets te huur aanbieden. Wij installeren en demonteren de camerasets zelf, voeren de beeldanalyse uit, houden indien gewenst gesprekken met daders en kunnen u desgewenst een rapportage aanleveren als bewijs bij een juridische procedure. Kortom, wij kunnen u hierbij volledig ontzorgen.

MEER WETEN?

Verborgen cameratoezicht kan heel effectief zijn, maar vraagt wel specifieke juridische kennis en technologische expertise. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Overig nieuws?

Efficiënte beveiliging en beheer vanuit de cloud met Acre Security
Efficiënte beveiliging en beheer vanuit de cloud met Acre Security

Eerder dit jaar ontvingen wij de Sales Award 2022 van Acre Security vanwege de uitstekende groei die we in 2022 en nog steeds doormaken met het door SmartSD vertegenwoordigde Acre Security. In Nederland zijn we zelfs de snelst groeiende integrator met Acre Security-producten. Ze sluiten dan ook heel goed aan bij ons klantenportfolio, waarin zich steeds meer logistieke centra en (grootwinkel)bedrijven bevinden met vestigingen in Nederland en vaak ook in andere EU-landen. Betrouwbare beveiliging en efficiënt beheer vanuit de cloud zijn hierbij belangrijke sleutelwoorden.

Lees meer
Transaction trackers en BI als effectief instrument tegen inkomstenderving
Transaction trackers en BI als effectief instrument tegen inkomstenderving

Voorraadtekorten en daarmee inkomstenderving zijn aan de orde van de dag in winkelbedrijven, magazijnen en e-commercecentra. Creatieve bedenksels van klanten en medewerkers, maar ook (tel)fouten) kunnen hieraan ten grondslag liggen. Allerlei – vaak onterechte – claims over onvolledige of niet correcte leveringen worden uit coulance gehonoreerd, omdat er geen sluitend bewijsmateriaal voorhanden is om het tegendeel te bewijzen. Met intelligente transaction trackers en Business Intelligence-software kunnen we dit probleem doelgericht oplossen.

Lees meer